Novi Sad
02.09.2014.
13:19 > 13:23
Rušenje benzinske stanice NIS-a poznate i kao "Velika pečurka" nije ni danas počelo.
  • :(

    06.09.2014 11:09
    samo bojkot
    Posto je jasno da od nekog gradjanskog samoorganizovanja u ovom ucmalom gradu nema nista, ostaje samo bojkot. Ja ne kupujem na NIS-u od kako je poklonjen okupatoru.
  • Nikola

    03.09.2014 21:47
    Prodato
    Koji Vam je klinac ljudi, prodat je NIS, to je privatno zemljiste i tu se gradjani nista ne pitaju, pecurka nije pod zastitom tako da se ni grad-drzava nista ne pita jedino sto mogu da im zabrane jeste ako nesto ruzno naprave ili postave kao matijevic reklamu na hotelu centar. amin! 21vek. i kao sto je neko napisao kolko vas sipa tu gorivo..."novosadjani"- sami se nazivate tako a najgori ste vi "domaci" iz prethodnog voza ;))
  • ns ja

    03.09.2014 14:08
    menadžmentu Prometa NIS-a i sugrađanima:
    1. Gde ste bili sipali gorivo mačori galamdžije, svih ovih godina? Na velikoj sigurno niste..promet joj je smešno mali..
    2. Drugo, gde ste bili kad se donosila odluka u gradu, urbanizmu, zig-u itd, kako odatle niti jedna na vreme nije procurila??
    3. Pokupovali nove stanove kraj pumpe i sad kao smeta pumpa, hajmo park!? AA frajeri?!
    4. Privatno je vlasništvo, na parceli 1/1 potpuno sve legalno i transparentno, naviknite se na to da kad komšija slupa svog novog sitroena ds-5, iako je bio lep, nije bio vaš!!! Hteli ste kapitalizam (ja nisam), eto vam ga na!!!
    5. Gospodi rusko-srpskim menadžerima: veoma je maloumno nakon ovolikog revolta građana, od kojih planirate da ostvarujete prihode u novom objektu, da započeti (i veoma glup i neisplativ) projekat i nastavite, jer veoma štetite imidžu sopstvene kompanije NIS, za koju takođe smatramo da je deo obeležja grada(a možda više ne bi trebalo!!)
    6. Mnogo saglasnosti, moljakanja i odobrenja autora je trebalo pri rekonstrukciji pre 10-tak godina da bi se samo bakarno-bronzana atika po obodima objekta i nadstrešnice zamenila i pokrila crveno belom!!??
    7. Predlažem menadžmentu Prometa da se uradi jedna lagana rekonstrukcija sa moćnom vizuelizacijom - pre svega upravo atike nadstrešnice(velike pečurke) i objekta uz upotrebu najsavremenijeg osvetljenja iste, i kvalitetnih zakrivljenih i ultra-modernih stakala na objektu, uz tehničko osavremenjavanje istog u full sjaju (takva rekonstrukcija će biti mnooogo jeftinija, a efekti iste brutalno moćni!!!)
    8. i naravno pri rekonstrukciji promenite i raspored rezervoara, pre svega za TNG jer je užasno skrnav položaj sa betonskom kadicom na sred ulice, a i baš ne uliva poverenje, (mada su inženjeri rekli da je sve ok)
    9. nadam se da će ovo neko pročitati, ko treba, pozdrav
  • Tetka

    03.09.2014 12:55
    Drustvance neko...
    S' oprostenjem - a cemu onda(k) uopste sluzi tzv. Drustvo arhitekata Novog Sada??

  • Petrovaradinac

    03.09.2014 10:41
    Pazi
    Kakav grad kad mu je pumpa simbol e ? Ruglo od pumpe,nisi mogao ni ruke da operes a kamoli nesto drugo... Svi pumpadzije Nisa krali gorivo bogatili se...sad kad je dosao gazda sad kuknjava... Bice nova pumpa moderna kao svuda u svetu a ovo ruglo cuvajte u secanju dok ste vozili fiće i pezejce...
  • rus

    03.09.2014 09:31
    pogled u buducnost
    hocemo li jednog dana vracati i pecurku kao sto sada vracamo tramvaj, dokle vise?
  • -

    03.09.2014 09:26
    -
    Pera Kojot - Drevni Novosadjan - licimuri
    treba li podsetiti da u produzetku partizanske ulice nebeski narod vozi preko groblja

    nije samo pozoriste sagradjeno na rusevinama starih zgrada. to je ucinjeno i u delu oko stoteksa i norka, bulevarima do stanice.

    jermenska crkva je dobar primer.

    ko ne veruje neka ugugla slike ns-a da se ne bi smo natezali svaki put
  • svetli

    03.09.2014 09:23
    porazno
    Novosadjani ujedinite se!
  • Pele

    03.09.2014 09:01
    Cena?
    Mene samo interesuje koliko novca će "partijski drugovi" odvojiti u svoje džepove od izgradnje nove pumpe???
    Most preko Save je koštao 7 miliona eura a mogli su ga sagraditi za 2, koliko će ova pumpa da nas košta?????
  • neko iz mase

    03.09.2014 08:40
    @Pera Kojot
    ako si ti supermator nismo svi
    što se ti nisi bunio pre 50 godina? ja tada nisam ni bio rođen

    pusti mene i moju generaciju sada da bijemo svoje bitke i spašavamo šta se spasti može

    ovo je mala bitka za novi sad, velika za civilizovanost i odnos građana i vlasti u Novom Sadu... nadam se da makar toliko shvataš
  • janko

    03.09.2014 07:57
    @jelena - neko prokletstvo
    Draga Jelena, ogorčena na arhitekte, za vašu informaciju - srušiće i malu pečurku...
  • Sasa

    03.09.2014 07:54
    Nije pumpi mesto u centru grada
    Meni je žao što se pečurka nije izgradile negde van centra grada. Sada kada se ruši trebalo je zabraniti izgradnju nove pumpe i za taj plac dati Rusima neki drugi van grada. Na tom mestu treba napraviti malu zelenu površinu. Svako ko stanuje u blizini pumpe zna kakav smrad odatle dolazi i kolilko su štetni izduvni gasovi sa te pumpe. Pumpe se više nigde u civilizovanom svetu ne grade u centru grada.
  • jelena

    03.09.2014 07:07
    Premudri moji...
    ..... Samo da potsetim; te preružne objekte koji su nicali ko pečurke i koji i dan danas niču, nisu projektovali investitori-indijanci, već ARHITEKTE!
    Čast izuzetcima, ali kad su se trpale krvave pare u džepove za projektovanje tih rugoba, ćutalo se....

    Sad se češemo i gde nas ne svrbi!

    Predlažem entuzijastima da po svom izboru naprave spisak takvih objekata i istraže(Arhiva Grada Novog Sada) ko ih je projektovao? Objavite te njuške pa da im se rugamo barem, kakav je inače običaj u nas!
  • lili

    03.09.2014 06:40
    pecurka +jos nesto
    neka ostave betonsku pecurku i okolo izgrade kafice, menjacnice, perionice. Sto rusiti tako nesto lepo i popularno?
  • jelena

    03.09.2014 06:39
    neko prokletstvo
    ... I reče prorok:

    "Ostaće u Novom Sadu novosađana da svi stanu pod Malu pečurku( ne pod Veliku, jer je ta srušena, a i bila bi prevelika!)."
  • 03.09.2014 06:35
    Bojkot NIS Petrola
    Ukoliko sruše pečurku više nikad neću točiti gorivo na NIS Petrol pumpama.
  • 03.09.2014 06:05
    @Dejan - Novosađani
    Sto se rodjenih novosadjana tice, slobodno se ti i tvoji zemljaci odselite-vratite u vase zavicaje, necete nam nedostajati, nimalo.
  • Pera Kojot - Drevni Novosadjan

    03.09.2014 05:54
    licimuri
    Kada su ti, koji su zidali tzv. pecurku, rusili pola starog centra zbog pozorista, u koje vecina od vas ne ide (moze se zakljuciti jer vam je pumpa oblezila detinjstvo a ne neke druge zgrade u NS), ili zgrade Apolo centra, da ne spominjem u novije vreme lupuse i pariske magazine, itd. niko nije smeo nista da kaze.

    Sad se trsite za neku pumpu, strasno, muka mi je te vrste kulture. Zapitaj te se i raspitaj te se koji su i u kakvom stanju stari objekti pod zastitom u NS pa se zalozite da se oni zaista zastite, sa armiranim betonom je lako.

    Da dodam da je zavod za zastitu spomenika kulture u NS uklonio svoj sajt i da nema javnog popisa objekata pod zastitom. Za to protestujte.

    Naucite malo o istoriji ovog grada, svaka zgdara ima svoju pricu...
  • yunior

    03.09.2014 04:56
    Mafija = Sicilija
    Gasprom = Moskva
  • njet Rusiji

    03.09.2014 04:38
    Nema sanse da rusofili sada ne uzivaju .
  • komsinica

    03.09.2014 03:21
    komsinica
    Ja zivim tu odmah iza coska od ranih pedesetih!tu sam rodjen , tu zivimo ja I moja supruga I nasa deca I unucici jerbo niko od nas nikada nije bio podoban za drustveni stan a deca nemaju posla I ne mogu da dignu kredit I kupe krov nad glavom.Ali sila boga ne moli pa smo svi zajedno I posto su deca zdrava I trude se da nadju makar kakav posao a unucici dobra I vaspitana deca idu u skolu, dobro uce.. Daklem I zidanje I rusenje I gradnja nove pumpe je samo hir nasih nedodirljivih na vlasti! Kako oni ranije tako I ovi sada! Tu gde je "cuvena pecurka"! nikada I nije trebala da bude benziska pumpa! Koliko puta nam se u WC solji osetio benzin!Prijavili moji - sada vec davno pokojni -roditelji gradskoj/opstinskoj ispekciji I "vuk pojeo magarca"! I nikom nista. Taj prostor treba da se ocisti I zasadi trava, to je tako mali prostor da ja ne mogu da zamislim taj novi restoran sa pumpom, osim da je restoran na spratu!Taj prostor je veoma atraktivna lokacija, samo dokle? Dokle se moze ici dalje bezobzirno I....pa to nama sudjeno!!!
  • taraba

    02.09.2014 23:11
    novi sad
    tu bi trebalo da se pitaju ( ajde da ih nazovem senat starih novosadjana) sta se u novom sadu sme, a sta ,,ne sme,, rusiti . ako im se bas pravi pumpa- ima van novog sada dosta mesta. ta pecurka je ,,sitaka pecurka,, za novosadjane.
  • carlito

    02.09.2014 22:53
    "Ne mogu da kritikujem one koji ruše, jer nemaju oni isti osećaj prema gradu, kao ja ili neko drugi. To su sve novi ljudi."

    Surova poenta...
  • 02.09.2014 22:36
    onda sutra treba da ruse one nove zgrade iza da se uklope u pumpu. I spens i stadion. I SUD :). Meni je pečurka lepa i za za sva vremena.
  • 02.09.2014 22:27
    za par godina sve ti prostori će zvrjati prazni kao i autobuska stanica zgrada u kojoj ne bila forma ideale kod mosta i tako redom. Opasno nismo svesni svog stanja, vlast jer ga ne oseti a narod nema snage ni glas da digne.
    halo ljudi kriza je.Propadaju i mnogo jači.Ne bacajte novac uludo.
  • Dijana

    02.09.2014 21:47
    Samo nek je sruše
    A da mi raspustimo te (kvazi)građane koji su okupljeni u društvu arhitekata, koje je nedavno dalo nagradu Matijevićevom rešenju kao najboljem za centar Novog Sada?

    Onaj "radijator" ili "zatvor", kako ga Novosađani uovu ova grupa dušebrižnika je očigledno za veliku kintu proglasila za najbolje arhitektonsko rešenje u gradu.

    Koga oni prave ludim?


    P.S.
    Ova pečurka je zastarela i zašto je ne bi vlasnik srušio?
    Zbog nekog ko nije vlasnik nje?
    Šta je ovo opet neki komunizam, pa će drugi da vam određuju šta ćete vi sa vašom imovinom da radite?
    Treba prestati sa popularisanjem tih novosadski Talibana, koji bi grad bez Javne garaže, bez parkinga, bez novih zgrada i sl.
    Bolje da se bore da se planira izgradja parkova, i zelenih površina, a ne da se sve pretvara u beton, jer to neki Matijević, Gajić, Dalton i sl. žele.
  • Naravoučenije

    02.09.2014 21:32
    Što smo zamesili, to ćemo i kusati
    Jesmo hteli 1918. da postanemo deo Srbije? Jesmo. Nismo se bunili 1988. kada se dogodio prevrat kojim smo po drugi put postali "neodvojivi deo Srbije iz tri dela"? Nismo. Svako plaća za svoje greške. Nema kajanja i kukanja, sada stisnite zube i trpite. Mule.
  • 02.09.2014 21:18
    protest na vreme....
    ako ćete organizovati protest, sačekajte prvo da je sruše, pa da onda protestujemo da je ponovo sagrade...
  • Gari NS

    02.09.2014 21:15
    Preživeli smo rušenje Žeželja,Varadinskog mosta...Koliko sam samo puta prešao te mostove pešaka,apencem a posle i jugićem.Pratio devojku u Pezos,silazio sa Đave i vraćao se iz Točka.Srce mi se cepalo kada su ih govna američka rušili.Uzeli su mi deo mladosti i uspomenu na istu.Rusi rešili eto da sruše pečurku.Njima ću možda i oprostiti ali amerima nikad.Samo da ne iznikne neka "lepa" građevina kao matijevićev hotel u centru.
  • lulu

    02.09.2014 21:02
    alo botovi iš
  • NN

    02.09.2014 20:36
    Vec vidjeno koje kuda
    Odrastao u NS. Otac i majka mi se spustili nekad davno u NS. Sada zivim u inostranstvu i marim za NS i ovaj predlog me licno pogadja.

    Svi gradovi koje sam posetio imaju svoje manje I vece znamenistosti (landmarks). Tako je I pecurka manja ali veoma znacajna znamenitost Novog Sada. Deo je duse I (mali) ponos grada. Ako sve budemo tako rusili, sta ce nam ostati. Koliko ih pazimo, tako cemo ih I imati. Mozda, neka ruse pomocne objekte ali neka samu pecurku ostave. I predlog projekta da se da na javnu raspravu.

    Normalno je da investitori teraju svoje I da vide stvari iz njihovog ugla. Ali postoje I drugi interesi/uglovi. Zato novosadjani treba da se (napokon) probude I da im (I politicarima ) daju do znanja sta misle. Drustvo arhitektata svakako treba da se oglasi (najkompeteniji su) – bez obzira da li investitor ima pravo da rusi ili ne. Treba dati do znanja ljudima u NIS-u da je ideja o rusenju pecurke jako nepopularna. I onda ce (valjda) I oni shavatiti da ne treba da teraju svoje u inat svima. Postace nepopularna firma I to ce im se odraziti na profit.

    U San Francisku su posle drugog svetskog rata krenuli da demontiraju stare i démodé tramvaje na sajlu (cable cars). Jedna zena je prepoznala lepotu u tim tramvajima I pokrenula javnu kampanju I do kraja uspela da sacuva par starih linija. Takvih primera ima puno I svugde.

    Demostrirajte, pisite pisma (NIS-u, gradonacelniku, drugima nadleznima), samo se oglasite. I ne odustajte. Inace nista se nece desiti u vasu korist. To je sigurno.

    Kada se planira novi objekat u Vankuveru, onda opstina oglasi pismima po kraju, da ce tada I tada biti javna rasprava na temu predlozenog objekta. Sve sa crtezima i podacima o predlozenom objektu. I nekad se I dese stvari. Staracki dom od 4 sprata nije podignut u mom kraju (gde su mahom solo kuce). Ruta metroa (sa sve stanicama I krimanalom) je promenjena – moguce zbog vatrenih javnih rasprava. Ako ja hocu da npr podignem sprat na kuci, opstina obavesti moje komsije o tome tako da (mozda) mogu da obore moj zahtev. Pa ja moram da vodim racuna kakav cu plan kuce da pravim. Itd itd.

    pozdrav
  • Dejan

    02.09.2014 20:24
    Grbavica
    @Vladimir

    Pa upravo i ja to kažem, Grbavica je uistinu takva kako je opisuješ, ali gde su tad bili da se pobune? Nije Grbavica jedini primer. I sad odjednom, onako, ničim izazvanom prepotencijom, pokuda na nekakve đokeee i čuda a upravo su te đokeee platile za njihove nove stanove, poslovne prostore... I šta sad? To što bi sad oni da imaju mir u svom novom stanu koji su imali pre i da žive u "onom" Novom Sadu sad kad se te zgradurine već izgrađene je neka druga priča, kriv mu đokaaa za svu tu njihovu frustraciju.
  • U pamet se Novosadjani...

    02.09.2014 19:58
    Martin Niemöller
    Prvo su dosli...
    "Kada su nacisti došli po komuniste,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio komunista.
    Kada su zatvorili sindikalce,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio sindikalac.
    Kada su došli po Jevreje,
    ja se nisam pobunio;
    jer nisam bio Jevrej.
    Kada su došli po mene,
    nije preostao niko da se pobuni."

    http://sh.wikipedia.org/wiki/Prvo_su_do%C5%A1li...
  • NS

    02.09.2014 19:53
    umorni smo
    od zivotarenja. Koja pecurka? Kao parking!!! Dosta je jadnom narodu igara, zamajavanja, demagogije. Zeljni su zivota, dostojna coveku. Koje ste im oduzeli, ukrali, oteli.
  • Vladimir

    02.09.2014 19:38
    @Dejan
    Skoro da sam i razmislio o plus glasu, ali kada videh ovo za Grbavicu, padoh sa stolice. Pa Grbavica je simbol svega ružnog što se desilo Novom Sadu zadnjih dvadeset godina. Odvratne, neusaglašene zgrade sa nimalo zelenila, smrad i beton. To je napredak u odnosu na kućice koje su tamo postojale?! Ma dajte, ovo je smešno! Tako će neki pametnjaković za 2-3 godine da kaže kako je i ta zastarela zgrada u centru na Miletićevom trgu tek kućerak, pa ajde da krnemo jedan lep tržni centar, a usput i da otvorimo Modenu za kola, da možemo da se dovozamo do tog čuda progresa...
  • 02.09.2014 19:23
    Pecurka je gljiva na ruskom.
  • Autohton

    02.09.2014 19:22
    Dragi MOJI laloshi ..
    nemojte se jediti zbog komentara ovih koji su juche sishli sabrda,kukaju o zavichaju(pritom nikog nemozh naterat ni pushkom da se vrati odakle ga voz dono)Men se srce cepa kad chitam da ce rushiti ovu pumpu,tuzhan sam kao i kad je posechen drvored u Vase Stajica ..
    Ko nije rodjen u ravnici,taj Nas nemozh razumeti
    p.s.-volem da pishem kako pricham,sorry na pravopisu
  • 02.09.2014 19:18
    Nedostatak energije i pamćenja
    Za ovo je izgleda kasno da se bilo šta učini! Osnovni problem u ovom gradu su učmali državni urbanisti i ostali administrativni službenici koji ispraćaju svaku vlast a opstaju na svojim poslovima. Tako su upropastili Centar, Grbavicu, Detelinaru, Podbaru... Projekat je već odobren, iako ga je trebalo obelodaniti čim je stigao zahtev za izmenu pumpe. Ni sada se ne oglašavaju a ni vlast ih ne proziva. Nisu daleko sledeći izbori te gledajte da popravite pamćenje, ili još bolje, ujedinimo se u novi front koji će sve sadašnje stranke skloniti kao "naftnu mrlju" koja zagadjuje NS.
  • dzoki

    02.09.2014 19:15
    !
    za sta protesti? pa bre ljudi 21. vek, modernizacija, ne moze jedna takva firma da ima benzinsku stanicu na tako dobrom mestu a da nema restoran, perionicu, kafic i sl. Samo je gradska vlast kriva sto ga nije zastitila nekako kao neki spomenik ili tome slicno....
  • Janko

    02.09.2014 19:06
    Nadam se
    da ce je srusti i na njenom mestu izgraditi spomenik Putinu u natprirodnoj velicini, cisto da zezamo Vojvodjane :)
  • Drot

    02.09.2014 18:57
    Rusenje pecurke
    Jako smo sebicni i dali sebi pravo da se pitamo sta je u tudjem dvoristu,rusi se pecurka,pa sta srusio se i socijalizam i sigurnost i penzije i sto sta.Kamenica vise neradi transplantaciju srca,uvozimo krastavce iz Turske,krompir iz Nemacke,uvozimo.... pa sta neko zaradjuje,prodali smo sve, obraz, vojsku, policiju,..pa sta Nekome je lepo.Kada smo prodavali bitno je bilo da stranka opstane a sada PLACI VOLJENA ZEMLJO mani nas sve politika pravi prema svojim potrebama.Mi ja i VI smo igracke za seks.Nema proizvodnja nema ni para OK.SFSN.
  • covlans

    02.09.2014 18:57
    ccc...
    Neka je srede i to je to...A ovu malu pečurku kod kasarne treba srušiti jer ne služi ničemu osim da truje narod kad se istače gorivo i sl. Cela Grbavica smrdi na benzin, deca nema igralište u tom delu grada, a oni među zgrade natrkestili benzinsku pumpu. Rušite bolje tu malu, i pravite deci da se igraju.
  • 02.09.2014 18:56
    Ne mogu da verujem!!!
    Mene jako zanima ona konstatacija da na svom privatnom posedu svako moze da radi sta hoce.Znaci ovi sto daju dozvole i ne treba da postoje,jer sta onda uopste ima da dozvoljavaju?Da li je to zaista tako?Pa grad,u tom slucaju,moze na kraju da lici na cirkus,zar ne?
    Nesto tu ne stima.
  • Kole

    02.09.2014 18:42
    Urnisanje
    grada se nastavlja i dalje. Ali pri tome ne mislim na "Pečurku", već na mnoge druge i vrednije objekte. Prošetajte gradom pa pogledajte koliko kuća ili zgrada ima "oštećen krov" , gde novi vlasnici čekaju da vremenske prilike učine svoje, pa da se ne moraju obazirati na to da li je neki objekat pod zaštitom zbog svoje kulturno istorijske vrednosti. Eto vam primer na uglu ulica Žarka Zrenjanina i Mike Antića. Ja još uvek ne mogu da prežalim vađenje makadama iz ulica užeg centra grada i postavljanje behatona.
    Odgovor za "Novi Sad u srcu";
    I ja sam krajem 70-tih i početkom 80-tih pokušavao da zaradim za džeparac preko leta radeći na pumpi, ali nisam uspeo dobiti takav poslić. Poslovi na pumpi su bili rezervisani za decu zaposlenih u Naftagasu ili decu njihovih prijatelja. Tih istih kojima je tamo "neki Sergej iz okoline Moskve" trebao da objasni kako firma koja je pre prodaje ostvarivala gubitak od preko 250 miliona evra godišnje, a posle par godina od privatizacije isto toliki dobitak, bez smanjivanja plata ili otpuštanja zaposlenih. Ono što sad radi tamo neki Sergej ne odobravam nikako (slabe plate, rad na lizing itd).
    I pun mi je kofer "takozvanih Novosađana" kojima smetaju Đoko , Pero i Joja , nisu vam oni krivi, sami smo krivi. Ti, na koje apostrofirate nisu ni sad , niti su bili na vlasti u Novom Sadu. Ima u našem gradu mnogo više drugih, trulijih jabuka, koje rat nije poterao iz svojih domova.
    Pozdrav sa Salajke.
  • mihajlo

    02.09.2014 18:25
    stevanovicns@hotmail.com
    Nece srusiti pa napraviti supu, vec normalnu pumpu, sa svim pratecim stvarima.. a u ostalom, niti je nasa da mozemo da odlucujemo, niti i da jeste, kako bi?? simbol ovo, simbol ono, a nisu vam smetale akcije NISa??
  • Dejan

    02.09.2014 17:42
    Novosađani
    @Novi Sad u srcu

    Uveseljavaju me likovi kao ti, "pravi" Novosađani. Sinko, Novi sad je bio ništo drugo do najveće selo u Vojvodini, najvećim delom se radilo o objektima istog tipa, istih gabarita kuća i zdanja kao i svako selo ili varošica u Vojvodini samo u proporcijalno većem broju. Tek po koja građevina se izdvajala po nečemu. Sad je još gori i nepopravljivo je uništen, odnosno upropaštena je prilika da izraste u jedan lep grad. Ta pečurka je ružna, nova građevina će biti još ružnija. To što ste vi tuda prošli neki broj puta, prali te šoferšajbne, šta god, nikako ulepšava ni grad ni tu BS.

    PS
    Da nije bilo tih đokaaaaa ti i mnogi drugi bi još živeli u onim kućercima, recimo kakve su bile na Grbavici, ovako ste ih pretvorili u nove stanove i poslovne prostore i sad vam te iste đokeee smetaju.
  • 02.09.2014 17:24
    nije bitno ko je vlasnik moze da gradi sta mu dozvole. Država treba da kontrolise ulaganja i dozvoli samo ona koja neće biti propala.Bacanje para u ovakvoj situaciji je bneodzvoljeno.Koliko hala novopodignutih zvrji prazno. Treba dozvolitui samo proizvodne investicije. Tako je nekad bilo u vreme Boška Petrova.
  • Buraz

    02.09.2014 17:23
    Lupetanje
    Dajte ne izmisljajte gluposti i pustite ljude da rade posao,sad je vama i ovo simbol detinjstva,manite se supljih prica samo vam nesto ne odgovara
  • 02.09.2014 17:20
    tamo negde je neko poceo frku zbog parka
  • MV

    02.09.2014 16:45
    Ne vidim poentu bojkota pumpe kada pečurku već sruše... Valjda je suština da je sačuvamo... Kad već toliko toga do sada nismo :( Žao mi ovog Novog Sada.
  • 02.09.2014 16:37
    Rešenje
    Neka je lepo iseku i premeste na neku drugu lokaciju, najbolje negde u centar da napravi malo hladovine. Vuci siti i ovce na broju.
  • komsinica

    02.09.2014 16:33
    dosta
    hajde jednom za uvek da stanemo na rep onima koji Novi Sad hoce da pretvore u svoj brdsko planinski zavicaj a nas pretvore u sirovine...opsti bunt da scuvamo ono malo od naseg lepog grada. Sta god predlozite ucestvovacu
  • PecurkOman

    02.09.2014 16:26
    Problem je sto pecurka nije samo benzinska pumpa vec jedan od simbola grada iz tog vremena, koji svedoci o napretku te generacije. Izgradnja ekvivalentnog objekta i danas bi bila vrlo smeo i komplikovan poduhvat (ako bi u opste bilo i jedne prezivele gradjevinske firme u drzavi koja bi to mogla da napravi). Problem je sto na vreme to nije prepoznato i kao takvo zasticeno.

    Umesto toga dobicemo plasticno-aluminijumski kontejner koji ce da sljasti kao svemirski brod. Svakako da je moglo da se nadje neko resenje takvo da se sacuva pecurka a da se opet pumpa modernizuje, ali pretpostavljam da nije bilo sluha.

    Inace pumpe se po srbiji polako menjaju iz NIS u Gasprom i za par godina nece ostati nista od nis-ovih pumi. Nisam nostalgican niti idem na njihove pumpe (naprotiv ih izbegavam) vec samo konstatujem. Tako ce i sad u centru grada da sija Gasprom.... Cisto da se zna ko je gazda...
  • Toma

    02.09.2014 16:21
    ko da je sačuva
    građani mogu da se slikaju jer papiri postoje, ako hoćemo pravnu državu to je to.

    A ko je izdao papire? Pa niko od tih koji se pitaju nisu ni odrasli u novom sadu, a kamo li rodili se u njemu... šta da očekujemo. Kad ne umemo da se laktamo.
  • Scotch Bonnet

    02.09.2014 16:07
    Ikone
    Unikatne gradjevine poput ove "pecurke" u razvijenim drustvima vremenom postaju ikone i atrakcije tih gradova samo se kod nas bez imalo mozga sve unistava da bi neki tamo baja ugradnjom sebi zgrnuo malo bogatstvo.

    No Ovo je SrBIA BRE tako da me nista vise ne cudi.
  • Dragan

    02.09.2014 16:01
    Arhitektonski simbol?
    ...
  • Voja

    02.09.2014 15:50
    Sacuvajmo pecurku.

    Neka se uvede "pecurkarina" na stavci informatike.
    Dinar po m2!





  • Maks

    02.09.2014 15:33
    Bojkot, sve sa decom, sa psima, sa biciklovima.

    Nema "zelenih" da kazu nesto!
    do juce su hteli da se ova pumpa izmesti jer je tempirana bomba. Primili lovu zeleni pa cute.

    PROTEST:
    U nedelju,
    rucak na pumpi: supe, sosa i mesa!

  • 02.09.2014 15:20
    "Anonimus - Protest
    Novosadjani bi mogli izraziti svoj stav bojkotom
    nove benzinske pumpe."

    Ma kako da ne. Pa NIS-ove pumpe krcate, i pored najlosijeg goriva (od normalnih pumpi, lokalne indijance ne racunam).

    Nego, jel postoji negde plan/maketa nove pumpe?
  • 02.09.2014 15:18
    Bibika
    Velika pečurka je obeležila, moje detinjstvo i mladost. Velika pečurka nije muzejska vrednost, Tanurđzićeva ili Adamovićka palata.
    Na mestu velike pečurke izgradiće se moderna benzinziska pumpa znači ista namena.
    Zato ja neću protestvovati, jer će benzinska pumpa 21 veka obeležiti detinjstvo mojih unuka.
    Da se na mestu pečurke gradi garaža, stambeni ili poslovni objekat, protestvovala bih.
  • Zivim u NS

    02.09.2014 15:09
    Domaćini
    Niko od NOVOSAĐANA se nije bunio kada se preuređivala Jevrejska ulica i pravili stakleno čelčni monstui, pravile Plave zgrade na bulevarima, rušile i sada se ruše stare kuće u Petrovaradinu.Pogledajte izloge u Dunavskoj. Ćutite, po običaju ili ne želite da vidite. Uđite u Kosovsku, ode i riblja pijaca, pa ćutite. Vlasnik pumpe je NIS, i gotovo. Evropska pravila ponašanja. A sada rafal minusa.dli admin neće da pusti .
  • Milan

    02.09.2014 15:03
    Jeste li vi normalni?
    Ne ruse katedralu vec obicnu benzinsku pumpu! Sta koga boli uvo!

    Bolje protestujete protiv ovih sto kopaju po kontejnerima tako sto ce te im dati koji dinar, lepu rec ili nesto za pojesti (idealno sva tri)!
  • glavni arhivator

    02.09.2014 15:02
    sad cu se usrati od simbola i od arhitekture i od redjenih novosadjana i od svega u novom sadu...

    takozvani rodjeni novosadjanin
  • grbavi

    02.09.2014 15:01
    izgradiće rusi prelepu novu benzinsku stanicu sa sve pratećim objektima rusi su pozanti u svetu po modernom dizajnu
    bash neki dan sam imao priliku da postim jednu gaspromovu benz stanicu jedno 20 km pr beograda iz pravca nisha, stanica ono klasika ali me je zaintrigirao objekat pored stanice , neko je dobio papire da izgradi wc pretpostavljam na drzavnom zemljishtu , a shto sigurno niej dobio na tenderu ili javnom nadmetanju nego li ispod zita da li ako zasluzan ili partijski opredeljen ne umem kasti, ali se ova srbija sve vishe i vishe pretvara u ruglo

    o tonama bachenog i nepokupljenog djubreta pored kontejenera ne želim pričati ovaj put sam se pitam da li postoji neka inspekcija koja kontrolishe čistoću objekata pored medjunarodnog autoputa koji je u neku ruku i izlog ove drzave
  • 02.09.2014 14:58
    Kakva je ova grdska vlast kad
    ćuti dok se ruše objekti originalnog izgleda a dozvoljava na primer da arhitektonsko ruglo od objekta koji se nalazi na teniskim terenima Meridijana na Novom Naselju i izgrađeno je bez dozvole bude legalizovano jer je zaštitnik iste bespravne gradnje odnosno vlasnika, jedan od ministara u Vladi koja se kune u borbu protiv kriminala i korupcije.Gradske inspekcije ne smeju ni da primirišu ovom objektu.Sramno i tužno.Mislite o tome kad budu sledeći izbori i ne glasajte za takve bez obzira kako se budu zvali.
  • NK

    02.09.2014 14:57
    dolazi opet cirkus
    investitori su neukusni i nemarni, ali što su rođeni Novosađani korumpirani prodali ovaj grad i napravili cirkus-grad, je neoprostivo.
    Još jedna arhitektonska tvorevina-jeftina konzerva u elitni deo grada.
    Mi rođeni ćutimo, dokle ???
  • 02.09.2014 14:51
    WTF
    Čuj, ono železno ruglo "arhitektonski simbol"?! Da je došao MOL da im ruši pečurku, isti ovi što pljuju sad bi nosili radnicima Saher tortu.
  • Caesar

    02.09.2014 14:51
    Ingeniozno rešenje
    Predlažem da NIS opet angažuje Stojnića da napravi avangardu pošto pečurka nikako nije "metalna konstrukcija". I vuk sit i ovce na broju :)
  • snek

    02.09.2014 14:44
    ugly mushroom
    Novosađani bi trebalo da budu srećni što im se ruši ovo ružno čudo. Pobogu ljudi pored toliko znamenitosti koje krase NS, ne mogu da verujem da ovo smatrate simbolom grada.
  • 02.09.2014 14:42
    jaooooo ljudi, pa nismo sačuvali neke značajnije i reprezentativnije objekte u ovom našem gradu, a ne jednu benzinsku pumpu, kojoj uzgred tu i nije mesto...pa nama propade ona predivna ogromna zgrada na Futoškom putu (nekadašnja kasarna), samo čekam da se uruši...pa niko prstom ne mrda
  • Novi Sad u srcu

    02.09.2014 14:36
    ponavljam sa slicne teme...
    Hm...puno toga moze da se kaze na ovu temu i iz dosta uglova da se komentarise cela prica...
    Prvo, najveca i osnovna greska je prodaja NIS-a Rusima i Gaspromu...da nismo dozvolili prodaju NIS-a ne bi doslo do ovog rusenja..sta Rus zna sta je i sta i dal nekom i nesto znaci "pecurka"
    Drugo, neko je morao da izda dozvolu iz zavoda za izgradnju grada ili urbanizma i dozvoli rusenje i gradnju novog objekta...naravno taj neko ko je izdao dozvolu za tako nesto sigurno nije Novosadjanin koji je rodjen,koji je odrastao u Novom Sadu da preciziram rodjen do 1990 i kome ovaj objekat nesto znaci, nego je neki Nedjooo, Peroooo, Djoookoooo, i ostali kojima se imena zavrsavaju na OOOO umeta na A !
    Meni licno ovaj objekat znaci..daleko od toga da je kulturna bastina ali je sigurno jedan od simbola Novog Sada,i jeste topografski orijentir...
    Ja kao i mnogi iz moje generacije smo 80-tih na ovoj pumpi zaradjivali svoj prvi dinar preko letnjeg raspusta brisuci sofersajbne, radeci na duvanju guma...i tako sebi zaradjivali za more i stvarali radne navike!
    A sa trece strane ako je vec ruse i ne treba vise da je grade jer mislim da je ovo postao i suvise urbani deo grada za tako nesto...ili je opet kriva inspekcija i nadlezni za urbanizam koji su dozvolili zidanje zgrada na samo 5m od pumpe!
    Pitajte stanare tih zgrada kako im je kad pocnu isparavanja od benzina i izduvnih gasova sa pumpe?!
    Mesto svim pumpama je na periferiji grada, a ne u samom centru!

    A mi veliki Novosadjani kojima sve smeta u gore navedenom sedimo i blejimo u televizor i cutimo kao i uvek, samo nekolicina njih je izasla na ulicu i to ne da protestvuju ili da zastite svojim telima rusenje objekta za koji ih je toliko zaaooooo ds se poruuusiiii nego da bi gledali kako se isti rusi!
    Tako da dok cutimo i gledamo ko telad oni ce da ruse sve sto im se nesvidja i da namecu svoje!
    Sta jedna "pecurka"znaci nekom tamo Sergeju iz okoline Moskve ili nekom brdjaninu Neeedjiii iz Donjeg Pickovca u okolini gornjeg...
  • Protest

    02.09.2014 14:36
    A da DANS (Društvo arhitekata Novog Sada) zauzme malo konkretniji stav od tog čekanja da neko drugi nešto preduzme? Ko je drugi kredibilniji da građane pozove na protest?

    I naravno da nije rešena stvar, kada nemaju sve neophodne dozvole.
  • gari

    02.09.2014 14:36
    Sta fali novoj modernoj pumpi? Manite me protesta za sve i svasta!
  • Anonimus

    02.09.2014 14:14
    Protest
    Novosadjani bi mogli izraziti svoj stav bojkotom
    nove benzinske pumpe.
  • Teča

    02.09.2014 14:06
    To je sada imovina Gasproma. Bili misliti i protestovati kada je milošević otimao Naftagas i od njega napravio NIS, i kada su Tadić i Koštunica poklonili NIS Rusima sa sve Pečurkom i ostalom vrednom imovinom. Protest bi trebalo napraviti ispred DSS i NDS, ipak su oni najodgovorniji za sav cirkus sa Rusima.
  • Tibor Bodnar

    02.09.2014 14:01
    Užasno nemarno
    Novi Sad se užasno nemarno odnosi prema svojoj arhitektonskoj baštini. Privatna kompanija naravno može svoje objekte da brendira kako hoće ali je ovo čisto bacanje para što me od te kompanije uopšte ne čudi

  • 02.09.2014 13:52
    Da, jeste pecurka simbol grada, ali jos nesto je vazno. U ono vreme je "Pecurka" bila izuzetno moderan i smeo arhitektonski! naglasavam arhitektonski, poduhvat, ali se savrseno uklopila u ambijentalnu celinu. Ona se i sada moze osavremeniti, ako treba, a mislim da ne treba. Jos uvek izgleda moderno i avangardno. Sta ce nam neka metalna jeftina konstrukcija koja se moze sagraditi za mesec dana???? Zato, svi treba da bojkotujemo tu novu pumpu, i da niko ne sipa gorivo tamo, a to nije tesko. Naravno ako ova stara ne uspe da se odrzi na tom mestu. Bojkot .... samo da se skupimo svi mi koji smo od centra cekali u redu da bi stigli na red za tocenje goriva, bilo bi dovoljno.
  • 02.09.2014 13:51
    Otpor, narode!
    Dobićemo još jednu sterilnu ružnu pumpu, perionicu u centru. Pečurka je autorsko delo, to treba poštovati.
    Da imju moga, vlasnici bi to poštovali. Na svako koraku dovoljavamo da nam se uništava prošlost!
  • VladaN

    02.09.2014 13:50
    Arhitekta,...
    ...gospodin Rodić je izrekao jednu veliku istinu koja može da se primeni na devastaciju grada u poslednjih 15 godina. "Investitori" (čitaj-Indijanci) koji su došli ili danas sede u Zavodu za urbanizam ne mogu da imaju "isti osećaj prema gradu". Prvo za njih pojam grada ne postoji pošto su ga videli ili na fotografiji ili tek kada su došli ovamo. Drugo i poražavajuće,svaka vlast u poslednjih 15 godina je dozvolila devastaciju grada od kvazi-investitora koji su pretvorili grad u urbanističko ruglo. Odgovornost je podjednaka a ruglo i bruka ovog prljavog, zapuštenog nekada grada za ponos i diku novosađana sa velikim "N", a ne po mestu prebivališta, je trajno.
  • Goran

    02.09.2014 13:43
    OCEMO NA ULICE?!?!
  • Petar

    02.09.2014 13:39
    Naguzili smo se rusima a sad kad je došlo vreme mi baš i ne bismo......ako može......a ako ne može udrite "braćo" iz sve snage....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna